Anna Fedorova
Από πολύ μικρή έδειξε μουσική ωριμότητα και μεγάλες τεχνικές ικανότητες «αιφνιδιάζοντας με το βάθος και τη δύναμη της ερμηνείας της το κοινό, που παρακολουθούσε καθηλωμένο κι έκπληκτο». Η ζωντανή διαδικτυακή ηχογράφηση της ερμηνείας της στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ στο Κονσέρτχεμπαου είχε πάνω από 33 εκατομμύρια προβολές – ρεκόρ προβολών για κοντσέρτο κλασικής μουσικής στο Youtube. Ως cover artist της σειράς Κυριακάτικα Πρωινά 2017-18 στο Κονσέρτχεμπαου, συνέπραξε με ορχήστρες σε συναυλίες που μεταδόθηκαν ζωντανά από την ολλανδική πλατφόρμα κλασικής μουσικής ΑvroTros. Εμφανίζεται σε γνωστές αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας: Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Κάρνεγκι Χολ, Ρόυαλ Φέστιβαλ Χολ, Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, Τόνχαλλε της Ζυρίχης, Παλάτι Καλών Τεχνών του Μεξικού, Κολόν του Μπουένος Άιρες, Κάντογκαν Χολ του Λονδίνου, Πλέιχαους του Βανκούβερ, Louis Vuitton Series στο Παρίσι, Αίθουσα Φιλαρμονικής της Βαρσοβίας, Αίθουσα Φιλαρμονικής του Γκντανσκ, Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, Μπούνκα Καϊκάν του Τόκιο, Laeiszhalle του Αμβούργου, Πολιτιστικό Κέντρο Μπελέμ της Λισαβόνας κ.ά. Έχει εμφανιστεί στα μουσικά φεστιβάλ: Βερμπιέ, Μενουχίν στο Γκστάαντ, ελβετικά φεστιβάλ Ορφέουμ και Έρνεν, γαλλικά φεστιβάλ Αννεσύ και Violon sur le sable, αμερικανικά φεστιβάλ Ραβίνιας και IKIF (Φεστιβάλ του Διεθνούς Ινστιτούτου Πιάνου), Σίντρα της Πορτογαλίας, Stift των Κάτω Χωρών, Absolute Classics της Σκωτίας, «Ρουμπινστάιν» και «Σοπέν» στην Πολωνία, Φεστιβάλ Πιάνου στην Τεργέστη, Μουσικής Δωματίου στο Κόμπλεντς κ.α.
Έχει συμπράξει με τις πιο γνωστές ορχήστρες: Φιλαρμόνια και Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Χονγκ Κονγκ, Καπέλλα της Ρωσίας, συμφωνικές της Γιούτας, του Ντάλλας, του Κιότο, ιαπωνικές Γιομιούρι και Tokyo New City, Φιλαρμονική της Ολλανδίας, Residentie των Κάτω Χωρών, Lamoureux της Γαλλίας, Συμφωνική του Ζανκτ Γκάλλεν, Φιλαρμονική του Μπουένος Άιρες, Δωματίου της Λωζάννης, Philharmonia of the Nations (Φιλαρμονική των Εθνών) και Φιλαρμονική της Βορειοδυτικής Γερμανίας, Συμφωνική του Μεξικού και Δωματίου του Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών: Γιαπ φαν Σβέντεν, Γιουν Μαιρκλ, Μπέντζαμιν Ζάντερ, Ολάρι Ελτς, Βαλέρι Πολιάνσκι, Κάρλος Μιγκέλ Πριέτο, Κρίστιαν Σούμαν, Τατσούγια Σιμόνο, Άντριου Γκρεμς, Αλεξάντρ Σέλλυ, Mοντέστας Πιτρένας κ.ά.
Η Άννα Φεντόροβα έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς: «Ρουμπινστάιν» για νέους πιανίστες στην Πολωνία , «Σοπέν» για νέους πιανίστες στη Μόσχα, στη Λυών και αλλού, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ του Βερμπιέ. Έχει πάρει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό υποτροφιών Ντόροθυ ΜακΚένζι του Διεθνούς Ινστιτούτου Πιάνου, Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε με διάκριση από το Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου (με τη Norma Fischer), συνέχισε στην Ακαδημία Πιάνου Ίμολα στην Ιταλία (με τον Leonid Margarius) και στη Σχολή Λισένκο του Κιέβου (με τον Μπόρις Φεντόροβ). Έχει μελετήσει με τον Α. Μπρέντελ, τον Μ. Πράισσλερ, τον Σ. Ισσέρλις και τον Α. Σιφ. Από το ολλανδικό δισκογραφικό κανάλι Classic κυκλοφορούν τα CD: Story Teller και Four Fantasies, ένα CD με έργα Ραχμάνινοφ με τη Συμφωνική του Ζανκτ Γκάλεν και το CD Silhouettes με την τσελίστα Ντάνα Ζέμτσοφ. Tο 2020-2021 κυκλοφόρησε το Stolen Pearls με τον κοντραμπασίστα Nίκολας Σβαρτς, και το σόλο άλμπουμ Shaping Chopin. Παλαιότερες κυκλοφορίες: έργα Μπραμς,Λιστ και Σοπέν (DiscAnnecy Label), Δεύτερο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ (Piano Classics), Τρίτο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ και Εικόνες από μια έκθεση του Μούσοργκσκι, έργα Σοπέν και Φρανκ σε συνεργασία με τον τσελίστα Μπένεντικτ Κλαίκνερ, έργα ρώσων συνθετών με τον τσελίστα Τζαμάλ Αλίγεφ.
Εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ Rachmaninoff revisited μαζί με άλλους κορυφαίους πιανίστες: Μπρόνφμαν, Πλέτνιεφ, Ματσούεφ, Ντάγκλας, Κόμπριν, Όλγκα Κερν κ.ά. Αυτή την καλλιτεχνική περίοδο συμπράττει με τα σύνολα: Φιλαρμονική του Ζέτσιν, Φιλαρμονική Νέων της Βοστώνης σε περιοδεία στη Νότια Αμερική, Φιλαρμονική της Σόφιας, Συμφωνική του Ζανκτ Γκάλλεν σε ηχογράφηση, Εθνική Συμφωνική της Ουκρανίας, Νέα Συμφωνική Λουβιού (Ουκρανίας)και Φιλαρμονική της Οδησσού, δίνει ρεσιτάλ και συμπράττει σε συναυλίες στο Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, το Σατλέ του Παρισιού, το Φεστιβάλ Σκριάμπιν (Λουξεμβούργο), το Φεστιβάλ του Δυτικού Κορκ της Ιρλανδίας και Stift των Κάτω Χωρών.
Το 2017 και το 2018 είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Έντε στην Ολλανδία. Είναι artist in residence στη Φιλαρμονική του Χάαρλεμ.